År 1896 anlades Stadsparken i Jönköping. Redan från början var kaffeservering något som skulle förekomma och därför byggdes en åttakantig paviljong där det såldes kaffe, te, kakao och läskedrycker. Runtom paviljongen placerades enklare bord och bänkar. Kaffeserveringen var lönsam och paviljongen blev därför för liten.
År 1902 utökades kaffeserveringen genom att det byggdes en separat köksbyggnad. På den plats paviljongen stod och i anslutning till kaffebyggnaden, uppfördes år 1903 Café Stugan efter stadsarkitekten August Atterströms ritning. När nu Stugan fanns i Stadsparken kunde de ha servering året runt. I Stugan bakades Jönköpings första wienerbröd och även andra bakverk tillverkades. Stugan blev ett populärt utflyktsmål, inte bara som café, utan även för privata evenemang på kvällarna.
Redan efter några år var även denna byggnad för trång, och år 1908 utvidgades Stugan efter en ritning av Albin Brag. Den två våningar stora tillbyggnaden var i samma stil som den gamla delen. I och med tillbyggnaden moderniserades Stugan genom att den fick teknisk utrustning med centralvärme och vatten. Två år senare fick Stugan även elektrisk belysning. Varje nytt rum fick sin egen färgskala och möblemang. Röda rummet dekorerades år 1911 med målningar av Wilhelm Holmgren. Dessa målningar finns fortfarande kvar i original.
På grund av första världskriget blev det brist på mjöl därför kunde inget småbröd serveras år 1917. Sex år senare, 1923, hade Stugan fått konkurrens av andra uteserveringar. Stugan kunde då locka folk med sitt nybakade bröd och bakelser då det hade byggts en tegelmurad bakugn i köket. För att få ännu mera folk till Stugan anordnades det kaffekonserter och promenadkonserter med dans och år 1927 byggdes det en musikpaviljong framför Stugan. Göran Paulis förslag på renovering genomfördes år 1934, bland annat behövde köket bli större och modernare.
Stadsparksstyrelsen som hade ansvar för Stadsparken upplöstes år 1970 och det blev istället parkförvaltningen som fick ta över parken. Tekniska kontoret blev förvaltare av Café Stugan.
1972 – 1978 Restaurang Fernhill AB
1978 – 1986 Kristna Samarbetsrådet
1986 – 2000 Jönköpings Kristna Samarbetsråd tillsammans med Lars Granqvist
2000 – 2004 Cafeterian Marilotte AB/Lars Granqvist
2005 – Stugan – Café & Restaurang AB/Sema Kösebas Gecer